Contact

Elias El Soueidi

M.Arch - USEK - ÉSA

Principal Architect

+961 70 272529

Address: Jounieh Haret Sakher, Menassa Bldg. 3rd Floor
P.O.BOX 139 – JOUNIEH, LEBANON

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2017 by Elias Soueidi.

TUMO CENTER FOR CREATIVE TECHNOLOGIES - GYUMRI THEATER
Gyumri, Armenia
Educational
Under Construction 2017

Similar to the original Tumo, this 2,500-square-meter center’s curriculum encompasses the same four focus areas: animation, video game development, digital media, and web development. The after-school synergistic hub is to be equipped with state-of-the-art digital technology, and staffed by educators and media professionals to help students explore and produce creative content and media applications through real-life projects.

Despite having survived two major earthquakes gravely damaging the city, Gyumri still attracts visitors to witness the relics of its historic architecture and protected buildings, and so the choice to preserve as much of the surviving structures as possible was crucial. First built in the 1850s, the existing building has undergone several stages of construction in order to serve various programs ranging from a People’s House to a local television broadcasting center. However, the Gyumri Theater acquired its title from the opera house it once held, for which the main hall was converted into its most characteristic space: a theater with a pivoting stage.

Our intervention consists of reconfiguring the Gyumri Theater building into interactive learning platforms, with the main working space planned within the former opera house theater, designed as a stepped collective workspace and 3D printing lab that can be converted into its former 200-seat theater space for screenings and performances.

The proposed scheme emphasizes the impact it will have on the social and cultural fabric of the city by connecting it to the existing public spaces in a gesture that reconciles the two differing topographic levels it addresses. The main student spaces are located on the ground floor level, accessible from the eastern façade at the lower park level, whereas all other public and non-student-related functions such as the main lobby, administration and public amphitheater are accessed at the upper street level along the western façade, from the roof of the ground floor space. Designed as an interactive public space including an imposing arch, bar and common gathering spaces, the roof acts as connection between the interior and exterior activities that can occur, tucked below a grand canopy whose mirrored underside reflects the vibrant happenings of the center to the surrounding city.

A Collaboration at Bernard Khoury / DW5 Architects

1/11

A R C H I T E C T U R E   |    A R T    |   D E S I G N